Saffransbullar

» > Recept,
I söndags tog vi oss i kragen och gjorde årets saffransbullar, blev inga lussebullar i år.
Halva satsen med mandelmassa och andra halvan med vaniljsocker.

Saffransbullar med mandelmassa
50 g jäst
150 g smör
3 dl mjölk
2 pkt saffran (+ 1 sockerbit)
250 g kesella
1 dl socker
1/2 tsk salt
16-18 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
200 g mandelmassa eller 1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling och pärlsocker att strö över (och eventuellt russin)

Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör ner saffranet i mjölken. Smula ner jästen i en degbunke, häll på lite av mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt kesella, socker, salt och resten av degvätskan i bunken. Arbeta in mjölet och knåda degen i 5-10 minuter. Degen ska vara lätt kladdig men ändå arbetsbar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med visp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 1 cm tjock.

Bred ut fyllningen på den utkavlade degen. Rulla ihop från långsidan och skär i ca 2 cm breda skivor. Lägg dom i bullformar och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader, 8-10 minuter.

Från: Sandra...

åh dem där saffransbullarna såg riktigt goda ut :)

2011-12-22 @ 11:46:54 / http://ssandraaf.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: